VijestiOSTEOPOROZA – „TIHA EPIDEMIJA“

AKCIJA OD 05.09-30.09.2018

Osteoporoza je hronična metabolička bolest koštanog sistema obilježena smanjenjem gustoće i čvrstoće kostiju zbog čega one postaju porozne. Osteoporoza predstavlja jednu od pet najčešćih hroničnih bolesti i predstavlja veliki zdravstveni problem u razvijenim zemljama svijeta. Često se ova bolest naziva “tihom epidemijom” budući da se, razvojem nakon niza godina, najčešće otkrije kada blaga trauma izazove prijelom ili kada se na rendgenskom snimku otkrije “isprana” kost. Kost je živi organ koji se svakodnevno mijenja i preoblikuje, izgrađuje i razgrađuje. Čine ga koštane ćelije – osteoblasti, osteociti i osteoklasti – zatim mineralizirani i nemineralizirani matriks te prostor koji uključuje koštanu srž, vaskularne kanale, kanalikule i lakune.

Uloga kostiju u ljudskom tijelu je raznovrsna. Kosti pružaju potporu, omogućuju nam kretanje i ravnotežu i skladište su mnogih hemijskih tvari neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Sadrže brojne minerale, od kojih je najvažniji kalcij koji im daje čvrstoću, a oko 70% čini potporna, elastična tvar koja se naziva kolagen. Hormoni PTH (parathormon) i vitamin D kontrolišu nivo kalcija u kostima. Višak hormona, poput viška PTH ili hormona štitnjače, također može uzrokovati gubitak kalcija. Poremećaj ravnoteže u korist razgradnje (npr. u postmenopauzi) dovodi do gubitka koštane mase i osteoporoze te povećava krhkost kostiju i sklonost prijelomima.

Kako bi se usporila i ublažila osteoporoza, potrebno je obratiti pažnju na različite faktore rizika koji imaju ulogu u mehanizmu nastanka osteoporoze. U prvom redu treba paziti na dovoljnu fizičku aktivnost, smanjenje konzumacije alkohola i pušenje. Na dovoljan unos kalcija i primjeren unos vitamina D. Prehrana može imati važan utjecaj na razvoj osteoporoze. Primjer, veće količine natrija (kod pretjeranog soljenja hrane) vežu kalcij pa smanjuju njegovu raspoloživost za ugradnju u kosti i na taj način pomažu smanjenju čvrstoće kosti. Kontrolisanjem nivo kalcija, vitamin D i PTH u serumu su neophodni za praćenje osteoporoze i dijagnoze u dodatne ljekarske preglede.

Laboratorijska obrada uključuje mjerenje nivoa kalcija, fosfora, alkalne fosfataze, PTH i vitamina D za to smo za mjesec Septembar za Vas pripremili poseban paket za prevenciju i dijagnozu osteoporoze:

  • Vitamin D
  • PTH
  • ALP
  • Kalcij
  • Fosfor

Cijena paketa je 92,00 KM.