VijestiKenan Kekić: Sve investicije Eurofarm Centra vezane su za kadrovska pitanja

Eurofarm Centar je privatna zdravstvena ustanova sa dugogodišnjim iskustvom u liječenju pacijenata i pružanju zdravstvenih usluga iz široke palete. Eurofarm – Centar Poliklinika posluje skoro 20 godina i predstavlja vodeću privatnu zdravstvenu ustanovu sa tendencijim rasta i širenja. Okupljaju preko stotinu vrhunskih stručnjaka koji posluju na šest lokacija – Ilidža, Unitic, Visoko, Goražde, IUS i centralna laboratorija u ulici Kolodvorska 5.

Kako se bore sa zadržavanjem kadra, o trenutnim aktivnostima, budućim planovima, novim uslugama Eurofarm Centra, te perspektivi privatnog zdravstva za Akta.ba je govorio izvršni direktor kompanije Kenan Kekić.

Jeste li zadovoljni postignutim rezultatima u 2018. godini? Šta je to što ju je obilježilo u poslovnom smislu?

– U 2018. godini smo postigli najbolje poslovne rezultate u skoro 20 godina postojanja, povećali broj korisnika naših usluga za skoro 30%, te uradili kompletnu reorganizaciju poslovanja. Povećan je broj stalno zaposlenih ljekara za 50% i urađena informatizacija poslovanja, kroz uvođenje najsavremenijeg zdravstvenog informatičkog sistema. Kroz 2018. godinu pacijent i Hipokratova zakletva su nam bili i ostali na prvom mjestu, jer pacijent može birati nas, a ne i mi njega.

Kao najveća privatna zdravstvena ustanova koja se bavi primarnom i specijalističko konsultativnom zdravstvenom djelatnošću, sa kakvim ste planovima ušli u 2019. godinu?

– Zahvaljujući završenim procesima reorganizacija i unapređenja poslovanja, u toku 2019. godine nas očekuje veliko širenje poslovanja. Svoje usluge ćemo ponuditi klijentima nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena. Također u Sarajevu proširujemo polikliniku Unitic, koja će postati centar poslovanja za KS. Broj usluga koje ćemo nuditi će također biti značajno proširen.

Kako planirate rješavati pitanje kadra kroz otvaranje novih poslovnica?

– Pitanje ljekarskog kadra je najvažnije pitanje. Svjedoci smo odlaska velikog broja ljekara u EU zemlje, usporen proces odlaska na specijalizacije, sve manja zainteresiranost za studiranje na medicinskim fakultetima i posljedično povećanje starosne dobi ljekara koji rade. Na ovome intenzivno radimo i konstantno širimo tim ljekara koji rade kod nas. Trenutno imamo 3 ljekara koji završavaju specijalizacije, a planiramo povećavati taj broj. Sve buduće investicije su vezane najprije za kadrovska pitanja i pored pronalaska adekvatnog prostora puno komplikovanije je pronaći ljekare koji su spremni ostaviti poslove u državnim zdravstvenim ustanovama i preći u privatni sektor. Zahvaljujući trendovima u zdravstvu ovakvih ljekara je sve više. Na nama će biti da im ponudimo motivirajuću radnu sredinu.

Prošle ste godine predstavili revolucionarnu metodu u dijagnostici srčanih oboljenja. Jesu li u planu inovativne usluge i ove godine?

– Naša vizija je da kao vodeća privatna zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini, pratimo najsavremenije svjetske trendove iz područja medicine, a koja će omogućiti kvalitetnu, sveobuhvatnu, kontinuiranu i pristupačnu zdravstvenu zaštitu našim pacijentima. Navedeno traži praćenje trendova, obezbjeđenje opreme i obuku kadra. Jedan od primjera je i naša laboratorija koja danas nudi preko 600 različitih analiza, a neke od njih prije nije bilo moguće raditi u BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *