VijestiIntolerancija na laktozu

Laktoza (mliječni šećer) sadržana u hrani normalno se razgrađuje u tankom crijevu uz pomoć enzima laktaze. Pacijenti sa intolerancijom na laktozu imaju smanjene nivoe laktaze ili ne proizvode laktazu uopće. Takav poremećaj rezultira izuzećem razgradnje laktoze. Nerazgrađena laktoza se probavlja u debelom crijevu te uzrokuje određene simptome.

Nerazgrađena laktoza u debelom crijevu izaziva sljedeće simptome:

  • nadutost,
  • žgaravicu,
  • dijareju,
  • mučninu,
  • hipoglikemiju,
  • simptome iritabilnog crijeva,
  • glavobolja i
  • neraspoloženje.

Intolerancija na laktozu ili alergija na laktoproteine?

Intolerancija na laktozu često se miješa s alergijom na laktoproteine. Međutim, ovo su različiti poremećaji. Intolerancija na laktozu je reakcija na hranu zbog nedostatka enzima laktaze. Za razliku od alergije, u ovom slučaju imunološki sistem ne intervenira i ne stvaraju se antitijela.

Opće informacije

Laktoza se nalazi u kravljem mlijeku i svim proizvodima koji sadrže kravlje mlijeko. Ovčje i kozje mlijeko također sadrže laktozu. Bitno je znati da prerada mlijeka, npr. prokuhavanje, ne dovodi do razgradnje sadržane laktoze. Laktoza se također često dodaje u hranu kao stabilizator i emulgator. Potreban stepen apstinencije od namirnica koje sadrže laktozu ovisi o ozbiljnosti bolesti, odnosno o količini laktoze koja se podnosi. To varira od potpune intolerancije do blage intolerancije. Rijetko se javljaju simptomi intolerancije u slučaju malih količina laktoze (<3g), što znači da se konzumacija hrane s malim količinama laktoze raspoređene tokom dana obično podnosi bez problema. Simptomi se najčešće javljaju u slučaju konzumacije namirnica koje sadrže ≥10g laktoze.

Nutritivna terapija

Osobe koje pate od intolerancije na laktozu se moraju pridržavati režima dijetetskog liječenja. Zbog toga je važno proučiti deklaracije fabričkih namirnica. Zakoni EU nalažu da se svi važni sastojci hrane moraju navesti na pakovanju, poredani prema udjelu. Međutim, sadržaj aditiva za hranu ne mora biti naveden ako je njegov udio <25%. Obzirom da se laktoza često koristi kao emulgator, nije neophodno da se navodi na deklaraciji. Na slične situacije se treba obratiti pažnja.

Lijekovi

Lijekovi, vitaminski suplementi i paste za zube također mogu sadržavati laktozu. Pitajte svog liječnika o alternativama bez laktoze. Prilikom kupovine uvijek pažljivo pročitajte popis sadržaja na pakovanju!

Neprikladna hrana

Sljedeća hrana sadrži laktozu u velikim količinama i stoga nije prikladna za konzumaciju ili je prikladna samo u malim količinama (u slučaju blage intolerancije na laktozu):

 

*U procesu proizvodnje sira, laktoza se velikim dijelom razgrađuje fermentacijom. Količina laktoze koja se pretvara u mliječnu kiselinu ovisi o vremenu zgrušavanja i skladištenja.

Sir s niskim sadržajem laktoze:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svježi sir sa značajnom količinom laktoze:

 

 

 

 

 

Zapamtite!

Namirnice iz trgovina zdrave hrane i općenito sadrže kompletne deklaracije i imaju oznaku: bez laktoze ili bez mlijeka.

 

U slučaju intolerancije na laktozu, preporučljivo je konzumirati proizvode od kiselog mlijeka kao alternativu:

Jogurt, kiselo mlijeko, kefir, sirutka, kiselo vrhnje, pavlaka i drugi proizvodi od kiselog mlijeka često se dobro podnose jer je laktoza koju oni sadrže već u velikoj mjeri razgrađena kroz mliječnu kiselinu bakterije. Ipak, toleranciju takvih proizvoda treba ispitati pojedinačno!

 

Jogurt od punomasnog mlijeka bolesnici bolje podnose od nemasnog jogurta. Masnoća znači da se jogurt duže zadržava u crijevima te enzimi mogu bolje razgraditi laktozu. To vrijedi i za druge namirnice koje sadrže laktozu. Stoga je preporučljivo mliječne proizvode konzumirati istovremeno s namirnicama koje sadrže masnoće. Ipak, postoje i jogurti koji sadrže relativno visok udio laktoze zbog dodatka mlijeka u prahu. Takvi jogurti se ne podnose dobro. Svako ko je imalo osjetljiv ili ne proizvodi laktazu uopće, mora izbjegavati čak i male količine laktoze i odabrati namirnice bez laktoze.

Sljedeće namirnice mogu sadržavati laktozu u malim količinama:

  • Arome
  • Pekarski proizvodi
  • Veziva
  • Namazi
  • Preljevi za salatu
  • Majoneza
  • Margarin
  • Gotova jela
  • Slatkiši
  • Zaslađivači
  • Kobasice i šunke
  • Mješavine začina
  • Sredstva za zgušnjavanje
  • Mješavine muslija
  • Mekinje
  • Konzervirano povrće

Sljedeća hrana ne sadrži laktozu i mlijeko:

  • Meso/riba
  • Svježe voće i povrće
  • Orašasti plodovi
  • Krompir, tjestenina, riža
  • Mahunarke
  • Žitarice, bilje, začini
  • Svježi voćni sokovi, mineralna voda, čaj, kafa
  • Posebno mlijeko s malo laktoze (2,5g laktoze po litri)

Alternativni pristup: Oralni unos laktaze u formi tableta

Alternativa prehrani s malim udjelom laktoze je mogućnost unosa enzima laktaze u organizam, koji je potreban za razgradnju laktoze, u formi tableta prije svakog obroka. Ovaj princip olakšava odabir hrane koja se teže podnosi. Preparati laktaze povećavaju apsorpciju laktoze u crijevima i time osiguravaju bolju podnošljivost hrane koja sadrži laktozu. Također, konzumacija probiotičke hrane u kombinaciji sa živim bakterijama mliječne kiseline može dovesti do umanjenja simptoma. Za Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus i bifidobakterije se smatra da djeluju blagotvorno na probavu zahvaljujući svom pozitivnom učinku na crijevnu floru kod ljudi.

Opskrba kalcijem – sprečavanje osteoporoze

Mlijeko i mliječni proizvodi važan su izvor kalcija u našoj prehrani. U slučaju sprečavanja osteoporoze, kalcij se treba unositi u određenim količinama čak i u

slučaju pacijenata sa intolerancijom na laktozu. U ovakvim situacijama se preporučuje sljedeće:

  • Konzumacija vode obogaćene kalcijem
  • Povećan unos hrane obogaćene kalcijem (npr. mak, kelj, susam, brokula, sardine, bademi, komorač)
  • Unos proizvoda od kiselog mlijeka (npr. kiselo mlijeko ili kiselo vrhnje)
  • Unos kalcija kao suplementa

Genetska analiza intolerancije za laktozu u Eurofarm laboratoriji:

  • Mutacije u regulatornoj regiji LCT gena na pozicijama LCT C13910T i G22018A
  • Metoda: PCR
  • Uzorak: krv
  • Trajanje analize: 3 – 5 radnih dana
  • Cijena: 113KM